DE BESTE TRAINING OM JONG TE BLIJVEN!

Nieuw onderzoek toont aan dat regelmatig dansen het geheim kan zijn om jong te blijven. Komen wij ff goed weg met die 2 heerlijke dance workouts op ons rooster!

Het Les Mills onderzoeksteam heeft het een en ander voor je uitgezocht:

Jarenlang geloofden wetenschappers dat al vroeg in je leven je hersenen volgroeid waren en dat de hersencellen vanaf dat moment geleidelijk afsterven. “Er werd algemeen aangenomen dat je in de loop van je leven hersencellen [neuronen] kwijtraakt, en dat je daar niet veel aan kunt doen”, zegt Bryce Hastings, Head of Research van Les Mills. “Nu weten we dat dat niet het geval is. Recent onderzoek laat zien dat het brein je hele leven de mogelijkheid heeft om zich aan te passen en te ontwikkelen – alles wat het nodig heeft, is de juiste omgeving. ”

Hardlopen of dansen?
Eerder onderzoek toonde aan dat hardlopen een van de beste vormen van lichaamsbeweging is voor het stimuleren van neurogenese (het kweken van nieuwe hersencellen). Nieuw onderzoek laat zien dat een dansles misschien nóg beter is om hersencellen te ontwikkelen. (BONUS!)

“Door te dansen bouw je niet alleen een goede conditie op, het is ook geweldig voor de gezondheid van je hersenen”, zegt Hastings. “Voor de meeste mensen is dansen zowel lichamelijk als geestelijk een uitdaging. Je moet je goed concentreren bij de coördinatie en uitvoering van unieke bewegingen, maar het biedt je ook de nodige ontspanning door helemaal op te kunnen gaan in de energie van de muziek en bijbehorende moves.”

Een nieuwe studie ondersteunt dit en toont aan dat dansen het aantal cellen in de hippocampus van de hersenen, de regio van de hersenen die verantwoordelijk is voor het lange- en kortetermijngeheugen, kan verhogen. Het is ook het gebied van de hersenen dat het meest vatbaar is voor achteruitgang naarmate we ouder worden – dus hier moeten we goed voor zorgen!

Het onderzoek betrof 52 senioren. Neurowetenschappers onderzochten 1,5 jaar lang de effecten van twee verschillende soorten fysieke activiteit – namelijk dans- en sporttraining – op plasticiteit en evenwicht in de hippocampus. De helft van de studiedeelnemers nam deel aan dans workouts en de helft deed een combinatie van kracht-, uithoudings- en flexibiliteitstraining. Beide groepen deden twee sessies van 90 minuten per week gedurende zes maanden, gevolgd door slechts één sessie van 90 minuten per week gedurende nog eens 12 maanden.

Na 18 maanden hadden beide groepen een toename van de hippocampus. Maar het waren de dansers die ook profiteerden van verbeteringen in het rechtergedeelte van de hippocampus, een gebied dat het subiculum wordt genoemd en verantwoordelijk is voor de balans.

Uit de studie kwam ook naar voren dat voldoende afwisseling in muziek en choreografie tijdens de dansworkouts ervoor zorgde dat er nog meer voordelen werden behaald. Hierdoor is dansen effectiever in het “oud wordt proces” dan repetitieve fysieke activiteiten, zoals wandelen of fietsen.

Dit is duidelijk goed nieuws voor dansliefhebbers en de perfecte aanmoediging voor iedereen die niet (vaak genoeg) danst. “Regelmatig dansen is op heel veel gebieden dus echt goed voor ons”, zegt Hastings. “Door te dansen kun je de hoeveelheid cellen in de hippocampus vergroten, en kun je het risico op hersenaandoeningen als dementie en Alzheimer verlagen, blijf je soepel en kun je je plezier tijdens een workout vergroten!”

Dus wat houdt je tegen? Boek snel die ZUMBA óf SH’BAM les via het rooster in je app óf vraag die GRATIS proefles aan via fit@halderbergevitaal.nl! Tot snel!