Wij zijn strijdbaar; jij ook?!

Gelukkig hebben veel branches en beroepsgroepen gisteravond tijdens de persconferentie wel goed nieuws gekregen over het op (zeer) korte termijn weer mogen openen van de deuren. Helaas is onze branche er daar niet 1 van. Hoewel dit nieuws voor ons een flinke en ook onverwachtse klap is, zijn we strijdlustig! Ondanks dat de datum 1 september genoemd is, gaan wij ervan uit dat wij onze deuren absoluut eerder weer voor jullie mogen openen!

Onze brancheorganisatie, NL Actief, heeft de volgende brief met ons gedeeld, die wij ook graag met jullie als onze leden delen:

Beste NL Actief leden/ondernemer,

Met verontwaardiging en ongeloof hebben we vanavond (6 mei) kennis genomen van het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen voor de ondernemende beweeg- en sportclubs te verlengen tot 1 september dit jaar. Dat vinden we onacceptabel en zullen we ook niet accepteren. Daarbij gaat het niet alleen om de inhoud van het besluit, maar ook om de wijze waarop dit tot stand is gekomen. We hebben de afgelopen weken veelvuldig overleg gehad met de betrokken ministeries en het RIVM, we hebben het protocol verantwoord sporten voor de fitnessbranche ingediend en we hebben het Manifest opgesteld. Juist daarom verbaast het ons dat minister-president Rutte tijdens zijn persconferentie expliciet aangaf dat hij met NL Actief in gesprek wil om te bekijken of de fitnesscentra eerder dan 1 september weer open kunnen. Had hij dit overleg maar de voorbije dagen gehouden, dan hadden we hem nog een keer persoonlijk kunnen informeren waarom we als branche klaar zijn om weer open te gaan én waren we vandaag niet overvallen door dit besluit.

We gaan afdwingen dat het gesprek met de minister-president en het kabinet op hele korte termijn zal plaatsvinden, want het is voor ons een raadsel waarom de fitnesscentra nog zo lang gesloten moeten blijven. De argumenten die het kabinet voortdurend gebruikt (extra druk op het openbaar vervoer, veel verplaatsingen, 1.5 meter maatregelen niet kunnen handhaven) zijn niét van toepassing op onze branche. Dat zullen we de minister-president en het kabinet nogmaals heel duidelijk maken in het overleg.

We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. Het kabinet laat zo 4000 ondernemers en ruim 3 miljoen Nederlanders in de kou staan, onder wie ook veel mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, NAH en reuma. We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp’ers in onze sector.

We begrijpen dat jullie heel veel vragen hebben en dezelfde verontwaardiging en emoties voelen als wij. Het is nu meer dan ooit zaak dat we als branche één sterk collectief vormen: van ondernemers tot leveranciers, van professionals tot kenniscentra. Samen gaan we deze strijd aan, samen gaan we in gesprek met het kabinet, samen komen we op voor de belangen van onze mooie branche. En zoals we al eerder hebben gesteld: onze branche is geen onderdeel van het probleem, maar juist een onderdeel van de oplossing om mensen gezonder te laten leven en meer weerstand te laten opbouwen!

Heeft u vragen, wij horen het graag. U kunt uw vragen e-mailen naar info@nlactief.nl.

Met vriendelijke groet,

Team NL Actief

Daarnaast is er een petitie gestart om de sportscholen toch in mei nog geopend te krijgen. Jullie vinden de petitie via de volgende link: https://sportscholen21meiopen.petities.nl/

Als je dit nog niet gedaan hebt, willen wij jullie allemaal vragen om ons te helpen en deze petitie te tekenen zodat wij hopelijk toch snel gehoord worden. Dank jullie wel!:)

En verder hopen we dat we kunnen blijven rekenen op jullie geweldige steun als trouwe leden. We begrijpen dat de situatie lastig is en dat het allemaal erg lang gaat duren, maar we hopen dat we jullie kunnen overtuigen om gewoon lid te blijven. Wij doen er nog steeds alles aan om jullie van afstand zo goed mogelijk te blijven bedienen met online lessen en het uitlenen van materialen. Ook kun je nog steeds altijd je verzoek indienen: Zie jij graag een specifieke training online verschijnen? Stuur ons dan gerust een bericht, dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen betekenen!

Geregeld ontvangen we nu opzeggingen met de aanvullende mededeling dat als we straks weer open zijn, men gelijk weer lid wordt. Vanzelfsprekend ontvangen we straks iedereen weer hartstikke graag. Alleen moet dit dan nog wel mogelijk zijn natuurlijk. Helaas is de realiteit voor Halderberge Vitaal zo dat als de huidige situatie nog lang gaat duren en de opzeggingen blijven aanhouden, dat onze deuren dan helaas niet meer open zullen gaan. Een ieder van jullie zal begrijpen dat een onderneming als Halderberge Vitaal die straks 12 maanden bestaat en er daarvan in het ergste geval 6 verplicht gesloten is door de overheid, met de nodige opzeggingen als gevolg, het niet zal redden om nog te kunnen voortbestaan. Hoewel we van dit scenario absoluut niet willen uitgaan, willen we jullie hierop wel attent maken en nogmaals een beroep doen op jullie geduld. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Jullie zijn écht toppers en zonder jullie zijn we nergens! Hou alsjeblieft nog even vol en heb samen met ons vertrouwen dat we onze deuren toch weer gauw volledig voor jullie mogen openen. Wij zijn er in ieder geval écht al helemaal klaar voor en zouden jullie ook écht absoluut niet willen verliezen!

Hopelijk tot snel allemaal!

Sportieve groet,
Team Halderberge Vitaal